Erasmus Nedir?

Erasmus, Avrupa Birliği tarafından, eğitim, iş ve sportif alanlarda kişilerin kendilerini geliştirmesini amaçlayan bir programdır. Bu hak, lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile yine bu birimlerde çalışan öğretim görevlilerine tanınır.

Erasmus programına katılan kişiler, görevlerine Avrupa’nın bir başka üniversitesinde devam ederler. 2007 – 2013 yılları arasında ‘’Hayat Boyu Öğrenme’’ kapsamında uygulanan program, 2014’ten beri ‘’Erasmus +’’ olarak uygulanmaktadır.

Erasmus’un Amacı Nedir?

Erasmus, kişilere ‘kendilerini gerçekleştirme’ olanağı tanır. Ülkeler arasındaki iş birliğini artırır. Programa katılmaya hak kazanan kişi, aldığı eğitimin ardından yurt dışında staj hakkı kazanma şansı yakalayabilir. Kısacası Erasmus; kişilerin ve eğitimin kalitesini yükseltmeyi hedefler.

Erasmus’a Nasıl Gidilir?

Erasmus’a gitmek için bazı koşulları yerine getirmek gerekir. Bu koşullar;

Erasmus’a kabul edilmeyi belirleyen kriterlerin dağılımı ise şöyledir;

Yabancı dil yeterliliğinin %25’ine ise, girilecek sözlü sınavla karar verilir. Bu oran her yıl yeniden düzenlenebilir, değişim gösterebilir.

Erasmus’la Hangi Ülkelere Gidilir?

Erasmus programına kayıtlı binlerce okul bulunmaktadır. Bu ülkeler;

Almanya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Avusturya, Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İzlanda, Norveç, Kıbrıs ve Lihtenştayn’dır.

Koşullu olarak Eramus programına katılan ülkeler ise;

Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Sırbistan, Karadağ, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye, Tunus ve Rusya’dır.

‘’Erasmus’a Gidersem Türkiye’de Aldığım Burs Kesilir mi?’’

Hayır, kesilmez. Erasmus programına katılmak, Türkiye’de almaya hak kazanılan burs ve kredileri kesinlikle etkilememektedir.